bosnia logo Tradicionalno kulinarstvo u BiH

UVOD  

OSOBINE  

RIJECI  

RECEPTI  

ASCINICA  

JELOVNICI  

SALDISANJE  


KARAKTERISTIKE BOSANSKE TRADICIONALNE KUHINJE

Analizirajuci najveci broj jela bosanske kuhinje, moze se reci da se u njoj prozimaju kolorit Istoka i Zapada, a narocito neki elementi domaceg kulinarstva, te modificirana jela Istoka i Zapada, pa cak i susjedstva (Italija, Grcka). Antun Hangi istice grcki utjecaj na kulinarstvo Bosne.

bosanski lonac

Osnovne karakteristike bosanske kuhinje veoma dobro je definisao u svom strucnom radu Muhamed Duranovic, nastavnik kulinarstva u Sarajevu, a koje se, sa malim dopunama i izmjenama, svode na slijedece:

  • ono sto bosansku kuhinju razlikuje od drugih kuhinja, a sto je priblizava francuskoj kuhinji jeste to sto u bosanskoj kuhinji, u pravilu, nema zaprske, te sto se, opet u pravilu, ne upotrebljavaju jaki ljuti zacini, ili se upotrebljavaju u minimalnim kolicinama. Sa tog aspekta ona odgovara i savremenim zahtjevima medicine.

  • kuhana ili dinstana bosanska jela u vecini slucajeva su lagana, posto se pretezno kuhaju i dinstaju sa malo vode, u pravilu juhe-fonda - pa tako imaju prirodni sok, odnosno umak koji u sebi nema nimalo zaprske, a orijentalnih zacina u malim kolicinama, te oni ne umanjuju slasti i okus mesa.

  • jela bosanske kuhinje u pravilu potpuno su naturalna, sa dosta povrca, voca, mlijeka i mlijecnih proizvoda, kao sto su spinat, zelje, patlidzan, paradajz, tikvice, zeleni luk, mrkva, persun, celer, poriluk (prasa), mahune, riza, zelene slatke paprike, sljive, dunje, slatko i kiselo mlijeko, povlaka, slatki kajmak, kajmak, itd.

  • u bosankoj kuhinji u pravilu nema posebnih sosova, vec se oni stvaraju u jelu na bazi juhe i dodataka u toku kuhanja ill na kraju.


Sadrzaj stranica je © 1988 Alija Lakisic, knjiga BOSANSKI KUHAR u izdanju Svjetlost Sarajevo
Layout i razvoj © 1998 CBIP Europe, kontakt Frank or Damir - ove stranice su dio projekta Domovina.Net,